Twee musici in oorlogstijd

Hendrik Andriessen en Albert de Klerk 1940-1945


(Klik op het plaatje voor de grote versie)

In 2017 was het respectievelijk 125 en 100 jaar geleden dat Hendrik Andriessen en Albert de Klerk werden geboren. Twee Haarlemse componisten die hun sporen in het Nederlandse muziekleven ruimschoots hebben verdiend. Voor de Andriessen/De Klerk Stichting was dat de aanleiding om van 15 september t/m 3 oktober het Andriessen/De Klerk Festival te organiseren.

Het boek Twee musici in oorlogstijd was een onderdeel van het festival. Het is geschreven door de musicoloog Willem Jan Cevaal. Twee musici in oorlogstijd beschrijft de ervaringen van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was voor beide musici een bewogen periode. Hendrik Andriessen zat een halfjaar vast in gijzelaarskamp Haaren, en werd aan het eind van de oorlog met een gedeeltelijk beroepsverbod geconfronteerd. Albert de Klerk studeerde aan het begin van de oorlog af aan het conservatorium en probeerde zijn carrière op te bouwen. Historische fotoís en reproducties van archiefmateriaal maken de verhalen haast tastbaar.

De achterin dit boek bijgevoegde cdís zijn samengesteld door Okke Dijkhuizen en worden toegelicht door Lourens Stuifbergen. Ze vormen het klinkende bewijs van de muzikale kwaliteiten van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk.

Over de auteur
Willem Jan Cevaal (1970) studeerde orgel en kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium en muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Regelmatig publiceert hij over muziekhistorische en kerkmuzikale onderwerpen, onder meer in het tijdschrift Muziek & Liturgie. Hij is bestuurslid van de Stichting Maarten Albert Vente en van de Andriessen/De Klerk Stichting. Willem Jan Cevaal is als kerkmusicus verbonden aan de protestantse gemeenten te Heemstede en Zandvoort.

Auteur(s) Willem Jan Cevaal
Eindredactie: smARTtaal, Haarlem
ISBN 978 90 6020 859 8
Prijs in Euro's 22,50 (incl. B.T.W.)
Categorieën Componist | Geschiedenis | Muziek | Muziek: orgel
Aantal pagina's 120
Jaar van verschijnen 2017
Druk 1e
Bindwijze Garenloos gebrocheerd
Formaat 21 x 27 cm
Gewicht in gram 500
Illustraties Foto's en reproducties
Leverbaar Ja

Terug